Modules

Pilot Factory - Het verhaal

Uitwerken concept

Nu de basis van het programmaformat in de steigers staat willen we dit verder inhoudelijk op detailniveau uitwerken.

concept Tijdens deze fase is het belangrijk dat het verhaal dusdanig textueel is uitgewerkt dat het voor buitenstaanders duidelijk is hoe het programma of verhaal is opgebouwd. Deze uitwerking kan vervolgens worden gebruikt om financiering te verkrijgen bij producenten.

De eerste stap om het idee of concept duidelijk te maken is het schrijven van een premisse ook wel logline genoemd. Vervolgens wordt het verhaal verder uitgediept in een storyoutline (synopsis). In deze synopsis wordt in het geval van een fictief verhaal de hoofdpersonages, plotwendingen en belangrijkste hoofdpunten in detail beschreven. Bij andere programma's wordt het verloop op inhoudelijk niveau uitgediept en wordt vooral gefocussed op de inhoud van de verschillende onderdelen en zal beschreven worden hoe hier één geheel van gevormd zal gaan worden.

Typewriters

Stap 1 - Premisse | Logline
In de premisse wordt in één kort en bondige zin het onderwerp van het verhaal duidelijk gemaakt. Een voorbeeld zou kunnen zijn “Een louche zakenman handelt met voorkennis op de beurs en wordt gechanteerd door een oud-werknemer”. Met een dergelijk voorbeeld wordt geprobeerd om betrokkenen warm te maken voor het idee. Een premisse wordt ook wel een log line genoemd en wordt gebruik als elevator pitch. Dit is de eerste stap die wordt doorlopen bij het uitwerken van een compleet scenario. Bij het schrijven van een goede premise dient er met onderstaande elementen rekening te worden gehouden:

  • Wie is het hoofd personage?
  • Waarom of wat willen zij?
  • Wat staat er in hun weg?
  • Wanneer gebeurt het (plot)? of hoe over zij het geen wat in de weg staat? 

Door het opschrijven van meerdere steekwoorden bij bovenstaande vragen wordt het eenvoudiger om een goede premisse te formuleren. 

Door bij het schrijven van de premise rekening te houden met deze elementen kan het onderwerp van het verhaal op een pakkende manier worden geformuleerd.

The Godfather:

De jongste zoon van een maffia familie neemt wraak op de mannen wie zijn broer heeft vermoord en wordt daardoor de nieuwe godfather.

Romeo en Juliet:

Er waren eens twee tieners die radeloos verliefd op elkaar werden , dat zij zichzelf vermoorden of dat hun liefde verboden werd door hun ouders. 

Deze loglines kunnen eenvoudig geformuleerd worden via onderstaande formules. Probeer kenmerkende karaktereigenschappen van je personages mee te nemen in de formulering. 

LOGLINE - optie 1

1 – Gebeurtenis - (Inciting Incident)

2 - Protagonist(en)

3 – Actie

4 - Antagonist

Voorbeeld: Stranger Things

Wanneer een jonge jongen verdwijnt (gebeurtenis) moeten zijn moeder, een politiechef en zijn vrienden (protagonisten) de strijd aan gaan met (actie) angstaanjagende krachten en monsters (atagonisten) om hem terug te krijgen.

LOGLINE - optie 2

1 - Protagonist

2 - Actie

3 - Antagonist

4 - Doel

5 – Op het spel (gevaar/risco)

Voorbeeld: Arrested Development

Een jonge man (protagonist) leidt (actie) zijn vreemde familie (atagonisten) met het succesvol runnen van hun onroerend goed bedrijf (doel) welke verdacht wordt van fraude waardoor de vader dreigt de gevangenis in te gaan (op het spel).

AV College

Recente Posts

Adres

Arubalaan 44 C

3818 SL Amersfoort

Emailinfo@avcollege.nl

Tel: +013 036 0259

 

AV-College is een toonaangevend opleidingsinstituut op gebied van e-learning en bied een uitgebreid lespakket aan op verschillende audiovisuele disciplines, neem snel contact op en vraag wat wij voor uw onderneming kunnen betekenen.

Volg ons op Social Media:

linkedintwitterfacebookgoogle

                  

 

X

Right Click

No right click