Modules

Premiere Pro - 00 - Vertical Video

Project Files: Camila Cabello - Havana

Resolutie
De resolutie is de hoeveelheid horizontale en verticale pixels dat door een bepaald medium kan worden weergegeven of worden opgenomen. Een beeldpunt (pixel) kan maar één kleur bevatten, de combinatie van alle beeldpunten met verschillende kleur en helderheidswaardes vormen je beeld. De resolutie is één van de factoren die de kwaliteit van het beeld bepaald. Standard Definition beeldopnames hebben bijvoorbeeld een resolutie van 768x576 en is van veel lagere kwaliteit dan High Definition beelden die een resolutie van 1920x1080 hebben. Hoe hoger de resolutie des te beter de kwaliteit van het beeld. Het filmen in hogere resolutie heeft ook enkele nadelen, zo is het moeilijker om goed scherp te stellen.

resoluties

Televisie Resoluties

In onderstaand overzicht staan de gangbare televisieresoluties weerggeven.Bij fotografie wordt vaak gesproken over Mega Pixels, deze term wordt binnen de videobranche niet gebruikt. Het aantal MegaPixels geeft aan uit hoeveel miljoen pixels een beeld bestaat. Een High Definition beeld bestaat uit 1920x1080=2,073,600. In fotografie termen zou het beeld afgerond op 2,1 MP uitkomen, een resolutie die vaak al dor een simpele fotocamera overtroffen wordt.

Standaard Resolutie  Pixels
 NTSC - Standard Definition (SD)  720x480  345,600
 PAL -  Standard Definition (SD)  768x576  414,720
 High Definition Ready (HD Ready)  1280x720  921,600
 High Definition (HD)   1920x1080  2,073,600
 4K Ultra High Definition (UHD)  3840x2160  8,294,400
 8K Ultra High Definition (UHD8K)  7680x4320  33,177,600

Aspect Ratio
De verhouding tussen de hoeveelheid horizontale en verticale pixels wordt de "Aspect Ratio" ook wel beeldverhouding genoemd. Er zijn veel verschillende beeldverhoudingen die afhankelijk van het type medium gebruikt worden, zo zijn er verschillende resoluties die gebruikelijk zijn voor televisie, cinema en computers. De gangbare beeldverhouding voor televisies is 16:9 (1,76). 

vv2

Filmen met telefoon
De meeste camera's van een mobiele telefoon nemen op in High Definition, welke wanneer deze horizontaal gehouden wordt een beeldverhouding van 16:9 heeft. Als mensen filmpjes maken met hun telefoon houden ze deze vaak verticaal, de beeldverhouding is nu 9:16 geworden.

vv0

Wanneer de beelden vervolgens worden afgespeeld op een televisie, wordt de maximaal weer te geven resolutie niet volledig benut. Dit komt doordat slechts een klein deel van het beeld gebruikt wordt. 

vv

Om deze reden kan een camera het beste horziontaal worden gehouden, zodat de beelden optimaal met de volledige resolutie kunnen worden weergegeven.

vvhorzizontal

Picture in Picture
Dikwijls worden verticaal opgenomen beelden toch gebruikt in televisieprogramma's. Normaliter worden de zwarte balken verwijderd en wordt deze videolaag voor een beblurde videolaag geplaatst. Hieronder wordt beschreven hoe dit effect kan worden bereikt.

 • Download de beelden via bovenstaande link en maak een map aan op de PC en noem deze Vertical Video. In deze map maak je vervolgens de volgende mappen aan:
  • 01_Project Files
  • 02_Footage
  • 03_Exports

 • Plaats het beeldmateriaal van de videoclip Camila Cabello - Havana in de map Footage.

 • Open Premiere en open een nieuw project, sla het project op in de Map Vertical Video > Project Files door bij de Location de juiste directory op te zoeken.

vvproject

 • Maak in Premiere vervolgens de onderstaande mappen aan in het Project panel via de knop New Bin :map
 • Open de Media Browser welke in het naastgelegen tabblad te vinden is en importeer het gedownloade beeldmateriaal in de map 02_Footage. Selecteer de clip met de rechermuiknop en kies de optie Import.

Import1

 • Maak vervolgens een nieuwe tijdlijn aan door in het Project Panel de videoclip te selecteren en deze naar het Timeline Panel te slepen.

timeline1

 • Als we de beelden in het Program Panel bekijken zien we de zwarte balken aan de zijkant deze willen we verwijderen, dit kunnen we doen met het crop effect. Ga naar het Effects Panel.

effects

 • Zoek het Crop Effect op in het Effects Panel en sleep deze op de videolaag in de tijdlijn, met dit crop effect kunnen de randen van een videolaag worden weggecropped.

Crop

 • Vervolgens willen we het Crop Effect aanpassen, dit kunnen we doen in het Effect Control Panel.
  effect controls1
 • In het Effect Controls Panel kunnen we de parameters van het toegevoegde effect aanpassen. Stel de Crop Left en Right in op 35%, hiermee hebben we de zwarte randen van de videolaag verwijderd.

left35

 • Vervolgens willen we de videolaag kopieren, dit kunnen we doen door de videolaag in de tijdlijn te selecteren en ALT ingedrukt te houden en de laag een videospoor omhoog te slepen.

kopie

 • Selecteer de onderste videolaag, ga naar het Effect Control Panel met de Scale parameter kan een videolaag groter of kleiner gemaakt worden. Scale de videolaag totdat deze beeldvullend is, kies een waarde rond de 336.

Scale

 • We willen de gescalde achtergrond laag vervagen met een Blur effect. Verwijder eerst het Crop Effect van de eerste videolaag.preblurkopie
 • Ga vervolgens naar het Effects Panel en sleep het Gaussian Blur Effect naar de eerste videolaag.

Blur

 • Zorg dat de eerste videolaag in de tijdlijn geselecteerd is en ga vervolgens naar het Effect Control Panel waar we de parameters van het effect gewijzigt kunnen worden. Stel de Gaussian Blur in op 40.

gaussian

 •  Wanneer alle handelingen op de juiste manier verricht zijn, wordt onderstaand picture in picture effect bereikt.

final

 

AV College

Recente Posts

Adres

Arubalaan 44 C

3818 SL Amersfoort

Emailinfo@avcollege.nl

Tel: +013 036 0259

 

AV-College is een toonaangevend opleidingsinstituut op gebied van e-learning en bied een uitgebreid lespakket aan op verschillende audiovisuele disciplines, neem snel contact op en vraag wat wij voor uw onderneming kunnen betekenen.

Volg ons op Social Media:

linkedintwitterfacebookgoogle

                  

 

X

Right Click

No right click